.

nedjelja, 23. listopada 2016.

TUNEL TORTA

3




Sastojci

Za podlogu

200 g mljevenog keksa

200 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuvanje

100 g šećera u prahu

125 g margarina

1 kom narandža kora i sok

(50 ml)

za fil

750 ml mlijeka

7 kašika šećera

6 kašika dobro punih

gussnela

125 g margarina

200 g čokolade za kuvanje

100 g bijele čokolade i još

250 g piškota

Priprema

1. Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže.

Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i

miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve

sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na

odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27

cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.

2. Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak

mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo

miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i

povremeno miješati.

3. Margarin sobne temperature umutiti pjenasto,

umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.

Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g

istopljene bijele čokolade.

U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne

čokolade.

4. Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko

podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj

tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u

mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po

širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između

piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo

toliko da se prekriju piškote.

5. Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj

tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini)

popuniti prazninu između piškota i premazati

ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar